Zoete aardappel (bataat) friet uit de oven

By 19 juni 2016Diner

Ooh la la, zoete aardappel friet, daar kun je me voor wakker maken. Het is lekker en gezond. In tegenstelling tot wat je zal denken is de zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) geen aardappel. Het is een knol. Je kunt van alles maken van zoete aardappel. Omdat ik echt fan ben van de zoete aardappel zal je hier binnenkort meer recepten vinden met zoete aardappel. Maar het lekkerste recept is denk ik toch wel de zoete aardappel friet.

Er zijn heel veel recepten te vinden op het internet. Maar ik moet zeggen, hoe makkelijk het ook te maken is, het blijft iedere keer lastig om de frietjes knapperig te krijgen. Nu vind ik het niet heel erg dat ze niet super knapperig zijn, maar wees dus niet teleurgesteld als je frietjes niet heel crunchy uit de oven komen. De zoete aardappel is gewoon veel zachter van structuur dan een normale aardappel.

Wij vinden de zoete aardappel van de Ekoplaza en de Lidl het lekkerst. Maar je kunt ze ook bij andere supermarkten kopen. Ik zag ze zelfs al voorgesneden in het schap liggen. Wij serveren de frietjes meestal met mayonaise en een heerlijke hamburger.

Ingrediënten (2 pers.)

  • 2-3 middelgrote zoete aardappelen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels olie (kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie, wat je maar wilt)
  • zout

Benodigdheden

  • bakpapier

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Wij schillen de zoete aardappel, maar dat hoeft niet. Als je ze niet gaat schillen was ze dan even en verwijder oneffenheden met een mesje.

Snij de zoete aardappel in reepjes van ongeveer 0,5 cm.

Doe de frieten in een kom en voeg het paprikapoeder, een beetje zout en de olie toe. Hussel het goed door elkaar heen.

Leg de frieten vervolgens op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de oven. Draai de frietjes tussendoor 1 of 2 keer om. Dit moet je echt met liefde doen. Hoe meer en hoe beter je ze draait, hoe lekkerder de frietjes worden.

Hou de frietjes goed in de gaten. Ze moeten niet zwart worden. De ene keer moeten ze korter of langer dan de andere keer. Het ligt maar net aan de aardappel.

Eet smakelijk!

Leave a Reply