Stamppot van bloemkool

By 11 oktober 2016Diner

Het is weer herfst. De blaadjes vallen van de bomen en het begint weer ontzettend koud te worden. Ja sorry, je hoort het al ik ben een enorme koudkleum. Het zal je dan ook niet verbazen als ik zeg dat ik niet van herfst en winter hou (lees: ik haat herfst en winter). Een vriendin zei laatst dat ze niet kon wachten om gezellig Sinterklaas en Kerst te vieren. De verwarming lekker aan, lampjes en kaarsjes aan, gezellig bij elkaar met een hapje en een drankje. Dat is natuurlijk ook heel leuk. Alleen hou je dan nog heel veel dagen over die veel te koud, grijs en te nat zijn.

Anyway, klagen heeft geen zin. Het verandert niets aan de situatie. Wat echter wel heel leuk is aan dit jaargetijde is dat we weer andere dingen gaan eten en de typische herfst en winter maaltijden weer langzaam aan op het menu komen te staan.

Een echte winter maaltijd is natuurlijk stamppot. Vroeger toen ik nog jong was 😉 aten we vaak stamppot. Hutspot, boerenkool en de favoriet: stamppot rauwe andijvie. Nu eten we eigenlijk nooit meer aardappelen (behalve zoete aardappel, maar dat is eigenlijk geen aardappel maar een knol). Laatst heb ik stamppot rauwe andijvie gemaakt. Echter heb ik de aardappel vervangen door bloemkool. En omdat ik zin had in een lekker stukje vlees ben ik naar de slager gegaan en heb een heerlijk gehaktbal opgehaald. En ja, die bal die leek niet alleen heel groot, die was gewoon heel groot (en lekker).

Je kunt deze stamppot maken met rauwe andijvie, maar ook met rucola. Dan heeft het iets meer pit. En voor de mensen die koolhydraten en calorieën tellen: doordat er geen aardappelen inzetten bevat deze maaltijd weinig koolhydraten.

Ingrediënten  (4 pers)

  • 2 bloemkolen
  • 150 gram rucola of andijvie
  • 80 gram zongedroogde tomaten
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • Een lekker stukje vlees

Zo maak je het

Snij de bloemkool in stukjes. Kook de bloemkool in ongeveer 8 minuten beetgaar.

Giet de bloemkool af en stamp het fijn met een stamper.

Snij de andijvie of de rucola grof en meng deze door de bloemkool.

Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes en meng deze door de stamppot.

Breng op smaak met wat peper, nootmuskaat en zout.

Serveer met een lekker stukje vlees.

 

Eet smakelijk!

Leave a Reply