Asperges met ham en ei

By 17 mei 2017Diner

Je moet goed kijken op de foto, maar ze zitten er toch echt. Verscholen achter een dikke laag ei en ham. Asperges! Heerlijk! Oke, het is traditioneel. Nou en? Helaas is het aspergeseizoen alweer bijna voorbij (eindigt op 24 juni). Nu de asperges er nog zijn genieten we er elke week van. Iedere donderdag ga ik naar de markt en haal ik heerlijke verse asperges.

Ik hoor om me heen vaak dat mensen asperges wel heel lekker vinden, maar zich er niet aan durven te wagen om het klaar te maken. Terwijl het zo simpel is. Het enige wat even tijd kost is het schillen van de asperges. Dus laat je niet afschrikken, het is echt gemakkelijk en ver-ruk-ke-luk!

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 kilo asperges (reken 500 gram asperges p.p.)
  • 3 eieren
  • 150 gram achterham (plakjes)
  • Gebakken of gekookte aardappels

Voor de botersaus

  • 15 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 200 ml bouillon
  • 50 gram koude boter in blokjes
  • zout en peper

Zo maak je het

Breng een pan (waar de asperges in passen) met water aan de kook.

Schil de asperges. Dit is een secuur werkje en hiermee valt of staat je gerecht. Het is heel belangrijk dat de schil er goed af is. Anders dan hou je na het koken draderige asperges over die niet lekker zijn. Pak de asperges bij de kop beet en leg ze plat neer op het aanrecht. Schil met een dunschiller vanaf de kop naar beneden. Zorg ervoor dat je elke keer een stukje overlap hebt met hetgeen je net hebt weggesneden. Zo zorg je er voor dat de schil er goed af is. Wees niet zuinig met het schillen en controleer of je de asperge goed geschild hebt. Snij vervolgens de onderste 2 cm. van de asperges af.

Kook de asperges ongeveer 10 minuten. Ik voeg altijd de schillen van de asperges aan de pan toe tijdens het koken. Zo krijg je de beste smaak.

Kook ondertussen de eieren en snij ze daarna in kleine stukjes.

Snij de plakjes achterham in kleine stukjes.

We gaan nu de saus maken:
Smelt 15 gram boter in een steelpannetje. Voeg vervolgens 15 gram bloem toe. Roer goed zodat er een gladde massa ontstaat. Voeg dan 200 ml bouillon toe, roer goed door en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg dan de koude blokjes boter toe en roer door, breng op smaak met wat zout en peper.

Laat de asperges uitlekken in een vergiet (gooi de schillen weg) en leg ze vervolgens in een schaal. Leg de kopjes allemaal aan één kant. Schenk de botersaus er overheen. Strooi de eieren en ham er overheen en garneer eventueel met verse peterselie.

Serveer met gebakken of gekookte aardappels.

Eet smakelijk!

Leave a Reply