Pepernoten / Taai taai

By 20 november 2016Tussendoortje

Oeps, dit recept had ik al eerder online willen zetten deze week. Het enige wat ik nog moest doen is een foto maken. En laat dat nou eens het moeilijkste zijn. Ik heb er al eens eerder over geschreven dat mijn bord vaak al leeg is en ik mij dan nog bedenk dat ik een foto had moeten maken.

Deze keer was het niet mijn ‘schuld’ maar die van mijn man en mij samen. Een bakplaat vol met pepernoten. Daar zou je toch wel een paar dagen mee moeten kunnen doen. Toch? Nou mooi niet dus…

Ik eet het liefst geen tarwe omdat ik daar vaak meer buikpijn van krijg dan van speltproducten. Daarom was ik dit jaar weer op zoek gegaan naar een recept voor speltpepernoten. Tot op heden had ik nog geen lekkere variant kunnen vinden. Eigenlijk was ik op zoek naar een recept voor kruidnoten (die lekkere knapperige halve bolletjes die smaken naar speculaas en we eigenlijk altijd pepernoten noemen) maar toen kwam ik dit recept tegen voor pepernoten (lijkt op taai taai en smaakt naar honing en anijs).

Van de week had ik dus een bakplaat vol gemaakt. En de volgende dag was deze leeg. Ze zijn heerlijk! Met simpele ingrediënten kun je (samen met je kids) een heerlijke bakplaat vol met pepernoten maken. Gebruik je trouwens liever geen spelt? Dan kun je ook gewoon tarwebloem gebruiken.

Bron recept: www.dayennefoodblog.com

Ingrediënten 1 bakplaat

  • 175 gram speltbloem (of tarwebloem)
  • 100 gram honing (appelstroop kan ook)
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl anijszaadjes
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • paar (3) eetlepels melk
  • snufje zeezout

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Bakplaat + bakpapier

Zo maak je het

Meng de bloem, speculaaskruiden, anijszaadjes, bakpoeder en een snufje zout in een kom.

Roer de honing en een paar lepels (3) melk door de bloem en kneed het tot een stevig deeg.
Als het deeg te droog is kun je nog wat melk toevoegen. Is het te nat, dan kun je nog wat bloem toevoegen.

Laat het deeg een uurtje in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 1 centimeter dik. Snij kleine stukjes van het deeg en leg de stukjes op een bakplaat met bakpapier.

Bak de pepernoten op 175 graden in een minuut of 10 gaar.

Nog even laten afkoelen en dan:

Eet smakelijk!

Leave a Reply