Geloof me, als je een keer zelf pesto hebt gemaakt, dan wil je nooit meer pesto uit een potje. Zelf pesto maken is eigenlijk heel eenvoudig. In 10 minuten heb je een heerlijke pesto gemaakt waar je apetrots op zult zijn. Het enige minpunt is dat het redelijk prijzig is om te maken. Dit komt door de pijnboompitten en door de Parmezaanse kaas.
Gelukkig zijn er ook andere alternatieven die het minder kostbaar maken. De smaak wordt er wel iets anders van, maar het wordt er niet veel slechter van. Zo kun je de pijnboompitten vervangen door cashewnoten (Als je een potje in de supermarkt koopt is dit vrijwel ook altijd van cashewnoten gemaakt. Kijk maar eens op het etiket.) Je kunt de Parmezaanse kaas vervangen door een andere smaakvolle harde kaas.
Wil je de pesto bewaren? Stop het dan in een potje en sluit het goed af. Je kunt het dan een week in de koelkast bewaren.
En waar kun je pesto voor gebruiken? Nou waar niet voor eigenlijk 🙂 Uiteraard door de pasta, als dressing door een salade, op een broodje of cracker, door de soep, op een wrap, op een pizza…
Ingrediënten (1 potje)
- 2/3 basilicum plantje
- 40 gram Parmezaanse kaas
- 30 gram pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- 2 flinke scheuten olijfolie
- Zout
- Peper
Benodigdheden
- Keukenmachine of staafmixer
Zo maak je het
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn.
Pluk de blaadjes van de basilicum plant.
Rasp de Parmezaanse kaas.
Snij de knoflook fijn.
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of in een hoge beker (als je een staafmixer gaat gebruiken). Voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.
Laat de machine draaien totdat het een mooie gladde massa is.
Voeg nog een extra scheut olijfolie toe en breng het op smaak met wat peper en zout.
Eet smakelijk!